dimarts, 29 de novembre del 2011

Viatge a l'Illa de la Calma

Avui, seguint el fil a la proposta iniciada amb el comentari d'Un hivern a Mallorca, parlaré del llibre l'Illa de la Calma, de Santiago Rusiñol. 
Aquest llibre podríem dir que és l'antítesi d'un hivern a Mallorca, perquè si bé Sand enalteix el paisatge, no podem dir el mateix de la opinió que en té de els mallorquins. Per contra Rusiñol presenta una illa on la bellesa ho cobreix tot i que també inclou als habitants, ben considerats per l'escriptor. De fet crec que és una lectura imprescindible per a tothom que estimi Mallorca.
Emprant de fil conductor aquest llibre podríem fer sorgir nombroses activitats, i no només en l'àmbit de les ciències socials, sinó també en el camp de la literatura o la plàstica, ja que no hem d'oblidar les característiques d'artista polifacètic que tenia Santiago Rusiñol.
Així es que la proposta d'avui inclou un poc de tot: història, literatura i art. 

Títol de l'activitat: seguint les passes de Rusiñol: excursió a Deià i a Sóller
Treball previ: abans de fer l'excursió des Camí de Castelló, que va de Deià a Sóller s'hauria de parlar de la figura de Santiago Rusiñol, tant en la faceta de pintor com d'escriptor. Per ambientar es podrien llegir alguns capítols seleccionats de l'illa de la Calma (els més adequats són: El poblet de "pessebre", les figuretes, ocells de pas, les cales, la vall dels tarongers, on es parla de Deià i de Sóller).
Activitats durant l'excursió: A l'inici del recorregut s'explicarà als alumnes que després d'haver fet la lectura d'alguns fragments de l'illa de la Calma, ja s'han imbuït una mica de l'esperit artístic, per això, mitjançant la fotografia o el dibuix hauran de copsar el paisatge i la seva bellesa.
Si s'escau durant el recorregut s'aniran fent aturades per observar el paisatge i per reflexionar sobre la importància de cuidar-lo, ja que no convé oblidar que sent el turisme la nostra major font de riquesa, el paisatge és un element clau per seguir atraient visitants.
Activitats per després de l'excursió: Després es farà un concurs al centre amb les obres sorgides arran de l'excursió, participant en diferents categories (dibuix, fotografia) i incloent un peu d'obra que faci referència al llibre de Santigo Rusiñol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada