dijous, 26 de gener del 2012

12 mesos: 12 activitats

Ara que ha començat un nou any, m'agradaria proposar dotze activitats per fer a classe o per proposar als alumnes, una per cada mes, relacionades amb el mes o l'estació corresponent o amb alguna data significativa que s'hi correspongui:
Encara que hi hagi mesos sense classe, les activitats es poden proposar o bé com a tasca d'estiu o com a suggerència per desenvolupar en el seu temps lliure o en família.

Gener:  (24 de gener de 1522. Berenguer Esbert ordena ajusticiar set agermanats a la plaça de Cort). Fer una sortida a Alcúdia i aprofitar per explicar les Germanies
Febrer: Dia 2 de febrer és un dia ideal per visitar La Seu, ja que es produeix l'interessant fenomen pel qual la rosassa major queda reflectida sota la rosassa de la façana principal. Després de veure-ho es pot aprofitar per visitar el museu i la resta de la catedral.
Març: A partir de bibliografia sobre llegendes de Palma, per grups hauran de triar-ne una o dues i després es farà un itinerari seguint les llegendes seleccionades pels alumnes.
Abril: Fer una visita a algun jaciment arqueològic, aprofitant el bon temps primaveral ( Son Fornés, Pol·lèntia, Son Real, etc)
Maig: Excursió a Cabrera, tot aprofitant per fer una classe sobre la guerra del Francès i les conseqüències de la guerra (presoners de guerra a l'illa)
Juny: Anar a Menorca i fer activitats sobre els següents temes: La pirateria (atac turc a Ciutadella el 29 de juny de 1558), la guerra de Successió i la dominació anglesa (visita al Castell de Sant Felip). La guerra civil espanyola (visita a La Mola)
Juliol: Per llegir sota l'ombra d'un pi, algun llibre de la col·lecció "Quaderns d'història contemporània de les Balears" de l'editorial Documenta Balear. Són temes molt variats i els alumnes sempre en trobaran algun que els atregui.
Agost: Fer un petit recull fotogràfic amb un poc d'informació històrica sobre les festes populars d'algun poble. Després les podran penjar al bloc de l'assignatura (en cas que n'hi hagi)
Setembre: Per la història de les Illes Balears és un mes a tenir en compte, ja que Jaume I, partí amb la seva flota un 5 de setembre (1229), per això una visita pels elements medievals de Palma, pot ésser del tot adequada
Octubre: Anar d'excursió per la Serra de Tramuntana, per exemple el camí de l'Arxiduc i aprofitar per fer una explicació d'aquest il·lustre personatge
Novembre: Descobrir dites populars lligades a les activitats agrícoles de tardor. reflexionar sobre el canvi de la societat. De rural a cada vegada més urbana.
Desembre: Fer una passejada per Palma cercant l'empremta de Madina Mayurqa (visita a l'Almudaina, banys àrabs ). Fer un dossier i parlar d'aquest període històric

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada