diumenge, 30 de maig del 2010

Excursió al castell d'Alaró


Objectius de la visita:
-          Conèixer un dels castells roquers més ben conservats de Mallorca
-          Descobrir les llegendes que es lliguen a la història del Castell d’Alaró
-          Veure la fauna i la flora que es troba durant la pujada al castell
-          Analitzar els fets històrics que podem relacionar amb la història del castell d’Alaró

Desenvolupament de la proposta:
La visita al Castell s’iniciaria agafant el camí des d’Alaró i es faria la pujada fins dalt. En aquesta sortida en el que es faria especial incís seria en el període històric de l’època medieval, parlant tant de l’època musulmana com de l’època cristiana, també es parlaria de les llegendes lligades al Castell d’Alaró com per exemple la de Cabrit i Bassa. L’anàlisi de la flora i la fauna també es portaria a terme en cas que el departament de ciències naturals també hi participés.
Activitats relacionades amb la sortida:
Abans de la sortida, fent una pluja d’idees es demanaria als alumnes què en saben del castell d’Alaró, on se situa, en quina època es va construir...Després s’agruparien en petits grups de tres o quatre persones i elegirien un dels temes tractats per tal de desenvolupar-lo i fer-ne un petit dossier.
Durant la visita haurien de fer fotografies per completar el seu dossier. Després de la visita es faria la revisió d’aquesta i entregarien la tasca encomanada.

Competències que es treballen:
-          competència social i ciutadana
-          competència en el coneixement i interacció amb el món físic
-          competència cultural i artística
-          aprendre a aprendre

Bibliografia relacionada amb la sortida:
Per preparar aquesta sortida trobem el llibre de Margalida Bernat i Jaume Serra sobre Cabrit i Bassa en el qual se’ns explica l’origen del cristianisme a Mallorca, el context històric i la formació del mite fins a la prohibició del seu culte.
Una altra publicació que pot ésser d’utilitat és una guia de la sortida editada pel govern de les Illes Balears, que conté tant material pel professor com per l’alumne. Hi trobem llegendes, història, fauna i flora i un itinerari amb diverses aturades per fer explicacions.
Ressenyes:
-Bernat, M., Serra, J. (2000): Sant Cabrit i Sant Bassa. Com es construí un mida a la Mallorca medieval, Palma: Lleonard Muntaner editor
-Colom, M.M., Martorell, M.C., Verd, J., Xamena, M. (1990): Itinerari castell d’Alaró. Materials didàctics, Palma: centre de professors.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada